Sat04052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2012) – Osnovi bioinženjeringa - Nenad Filipović

(2012) – Osnovi bioinženjeringa - Nenad Filipović

  • PDF

osnovi_bioinzenjeringa

Naslov: Osnovi bioinženjeringa

Tip: Monografija

Autor: Nenad Filipović

PREDGOVOR

Monografija „Osnovi bioinženjeringa" nastala je na osnovu mog petnaestogodišnjeg rada iz oblasti bioinženjeringa i sistematski obrađuje osnovne pojmove iz ove oblasti, pre svega sa strane modeliranja i simulacija ali takođe i sa osvrtom na neka konkretna eksperimentalna istraživanja.

Monografija je podeljena u 18 poglavlja:

  1. Modeliranje hrskavice
  2. Strujanje krvi
  3. Kardiovaskularni sistemi
  4. Transport mase i proces tromboze
  5. Primeri strujanja krvi kroz kardiovaskularni sistem
  6. Modeliranje nastanka i razvoja plaka
  7. Respiratorni sistemi
  8. Modeli mišića na molekularnom nivou
  9. Obrada medicinskih slika
  10. Sportska biomehanika
  11. Eksperimenti u sportskoj biomehanici
  12. Eksperimenti sa karotidnom arterijom
  13. Kretanje nanočestica u krvnim sudovima
  14. Električna stimulacija
  15. Modeliranje u hirurgiji
  16. Ablacija na srcu
  17. Primena Data Mining u hemodinamici
  18. Zubna biomehanika

Praktična rešenja pokazana u monografiji predstavljaju konkretne rezultate korišćenja modeliranja u parametarskim i realnim kliničkim primerima kod pacijenata i rezultat su mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih projekata u kojima sam učestvovao ili bio rukovodilac. Posle svakog poglavlja ove monografije citirana je relevantna i savremena literatura gde je prisutno i dosta autocitata iz vodećih međunarodnih časopisa iz oblasti bioinženjeringa i kompjuterskog modeliranja.

Prvo poglavlje opisuje modeliranje hrskavice preko jednačina strujanja fluida kroz poroznu  sredinu. Prikazani su neki osnovni primeri elektrokinetičkog sprezanja hrskavice i diskusa kod kičmenog stuba.

Drugo i treće poglavlje je posvećeno kardiovaskularnom sistemu i detaljno je opisano strujanje krvi u karotidnoj bifurkaciji, aorti, aneurizmi, koronarnim arterijama, levoj komori srca, venama sa brojnim primerima numeričkih rešenja za polje pritisaka, smičućeg napona, brzina i deformacija zida.

U četvrtom poglavlju opisan je uvod u proces tromboze u velikim arterijama. Korišćene su metode kontinuuma (metod konačnih elemenata) kao i metoda dinamike diskretnih čestica (DPD, Dissipative Particle Dynamics). Peto poglavlje detaljno opisuje primer virtuelne hirurgije na aorti i transport LDL-a u koronarnim arterijama.

U šestom poglavlju je opisan model nastanka i razvoja plaka u krvnim sudovima. Sedmo  poglavlje opisuje respiratorni sistem. U osmom poglavlju je dat ukratko pregled opštih pojmova vezanih za mišićno tkivo, a zatim je opisan deo softvera za simulaciju vezivanja aktina i miozina u mišićima.

U devetom poglavlju najpre su date uvodne napomene o vaskularnom ultrazvučnom aparatu kao i dijagnostičke procedure i fizički principi rada ovog sistema. Zatim je detaljno opisan princip rada IVUS uređaja i formiranje i prikaz snimka.

U desetom poglavlju su opisani neki osnovni principi sportske biomehanike. U jedanaestom poglavlju je detaljno obrađeno dejstva sila i momenta na koleno sportiste prilikom opterećenja, trčanja i skokova. Urađeni su proračuni sa jednodimenzionim i trodimenzionim modelom.

Dvanaesto poglavlje opisuje poređenje eksperimentalnog i numeričkog modela karotidne bifurkacije. U trineastom poglavlju opisan je pristup modeliranja kretanje nanočestica u krvnim sudovima. Četrnaesto poglavlje obrađuje modele električne stimulacije sa primenom u fizijatriji.

U petnaestom poglavlju su razmatrani neki osnovni hirurški zahvati iz gastroduodenalnog regiona i analizirana kompjuterska simulacija i optimizacija ovog složenog hirurškog zahvata. U šesnaestom poglavlju je prikazan numerički model radiofrekventne ablacije.

Sedamnaesto poglavlje opisuje primenu mašinskog učenja takozvanog Data Mining metoda u modeliranju strujanja krvi u abdominalnoj aneurizmi. U osamnaestom poglavlju je opisan postupak određivanja napona u kortikalnoj kosti oko nekoliko zubnih implanata sa različitim položajima abutmenata pod uglom. Rukopis je usklađen sa ciljnom grupom čitalaca, istraživača iz oblasti bioinženjeringa, studenata tehničkih, medicinskih i ostalih prirodnih nauka, i drugih budućih korisnika.

Zahvaljujem se svim kontributorima ove monografije koji su dali veliki doprinos sledećim poglavljima:

Miloš Kojić: 1-8,13,15,17,18

Boban Stojanović, Vladimir Ranković, Miloš Ivanović: 2,4,8,17

VeliborIsailović: 1-6

Nebojša Zdravković: 3,14

Aleksandar Peulić: 11,14

Milovan Radosavljević: 12

Miljan Milošević: 18

Aleksandar Cvetković: 15

Damjan Krstajić, Miloš Radović: 17

Milica Obradović: 16

Vukašin Ćirović: 9

Radivoje Radaković, Đorđe Kosanić, Branko Ristić: 10,11

Dalibor Nikolić, Žarko Milošević, Dejan Petrović: 6

Danko Milašinović: 3,4,5

Zahvaljujem se kolegi Igoru Saveljiću na ogromnom trudu na tehničkoj završnoj obradi ove monografije i koleginicama Tatjani Stanković i Bojani Anđelković na prevodu nekih radova sa engleskog jezika.

Zahvaljujem se sledećim institucijama u kojima sam proveo dosta vremena u toku svog istraživanja kada su i napravljeni rezultati objavljeni u ovoj monografiji: Mašinski fakultet Kragujevac, Univerzitet u Kragujevcu, Centar za superkompjuting, Centar za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Kragujevcu, Istraživačko razvojni centar za bioinženjering BioIRC, Grad Kragujevac, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi" Beograd, Harvard School of Public Health, Harvard University, University of Vienna, Steinbeis University Stuttgart, Risk-Technologies Stuttgart, University of Ioannina, Greece, CNR Pisa, Italy.

Na kraju se zahvaljujem svojim članovima porodice, sinovima Filipu i Aleksandru, supruzi Ireni, majci Oliveri i ocu poč. Dragomiru, koji su sve ove godine bili uz mene i pružali mi neophodnu podršku.

Sadržaj:

Modeliranje hrskavice, Strujanje krvi, Kardiovaskularni sistemi, Transport mase i proces tromboze, Primeri strujanja krvi kroz kardiovaskularni sistem, Modeliranje nastanka i razvoja plaka, Respiratorni sistemi, Modeli mišića na molekularnom nivou, Obrada medicinskih slika, Sportska biomehanika, Eksperimenti u sportskoj biomehanici, Eksperimenti sa karotidnom arterijom, Kretanje nanočestica u krvnim sudovima, Električna stimulacija, Modeliranje u hirurgiji, Ablacija na srcu, Primena Data Mining u hemodinamici, Zubna biomehanika