Sat04052024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back NIR Izdavačka delatnost Publikacije (2013) – Upravljanje lancima snadbevanja: Multidisciplinarni pristup unapređenju performansi - Miladin Stefanović, Zora Arsovski, Dragana Rejman Petrović, Igor Milanović, Milan Erić, Zoran Kalinić, Snežana Nestić, Aleksandar Aleksić, Danijela Tadić

(2013) – Upravljanje lancima snadbevanja: Multidisciplinarni pristup unapređenju performansi - Miladin Stefanović, Zora Arsovski, Dragana Rejman Petrović, Igor Milanović, Milan Erić, Zoran Kalinić, Snežana Nestić, Aleksandar Aleksić, Danijela Tadić

  • PDF

upravljanje_lancima_snadbevanja_multidisciplinarni_pristup_unapredjenju_performansi

Naslov: Upravljanje lancima snadbevanja: Multidisciplinarni pristup unapređenju performansi

Tip: Monografija

Urednik: Miladin Stefanović

Autori: Zora Arsovski, Dragana Rejman Petrović, Igor Milanović, Milan Erić, Zoran Kalinić, Snežana Nestić, Aleksandar Aleksić, Danijela Tadić, Vladimir Ranković, Srđan Nikezić, Jelena Jovanović

PREDGOVOR

Ova monografija je nastala kao rezultat istraživanja na projektu TR 44010 koga finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Imajući u vidu da je tema upravljanja lancima snabdevanja izuzetno kompleksna i složena oblast, pri čemu su trendovi i pravci razvoja raznoliki, došlo se na ideju da monografija bude rezultat zajedničkog rada autora iz različitih oblasti i sa različitim profesionalnim i stručnim usmerenjem.

Ideja je bila da različiti autori, svaki iz svog ugla, markiraju, obrade i prezentuju aspekte upravljanja lancima snabdevanja za koje veruju da imaju određeni značaj ili će pak u perspektivi imati veliki značaj. To je dovelo do toga da se na problem lanaca snabdevanja gledalo iz ugla trenutnog i budućeg stanja, nabavke i logistike, metrike, alata za obezbeđenje kvaliteta. Razmatrana je važnost distributivnih kanala, ekoloških i drugih aspekata. Poseban akcenat dat je na primenu informacionih tehnologija, mobilnih tehnologija i kvaliteta, kao i na formiranju matematičkih modela koji mogu doprineti boljem upravljanju i rešavanju specifičnih problema kao što je na primer izbor i rangiranje dobavljača.

Rezultat takvog pristupa je monografija pod naslovom „Upravljanje lancima snabdevanja - izabrani aspekti". Autori veruju da će izabrani i obrađeni aspekti ovog važnog koncepta doprineti istraživanju u ovoj oblasti i da će poslužiti kao koristan materijal određenom krugu istraživača.

Izuzetnu zahvalnost autori duguju recenzentima: profesoru dr Slavku Arsovskom, profesoru dr Zarku Krivokapiću i profesoru dr Miodragu Laziću. Svi oni su svojim sugestijama dali značajan doprinos da ova monografija bude što bolja. Autori se iskreno zahvaljuju svim kolegama na savetima i sugestijama.

Acknowledgments

Deo rezultata prezentovanih u ovoj monograliji ostvaren je u okviru projekta III 44010 finansiranog od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

The research presented in this paper was supported by the Ministry of Science and Technological Development of the Republic of Serbia, Grant 111-44010, Title: Intelligent Svstems for Software Product Development and Business Support based on Models.

Kragujevac, spetembra 2012. godine

Autori

Sadržaj:

Upravljanje lancima snabdevanja (scm) stanje, trendovi i izazovi, Kvalitet u e-lancima snabdevanja, Informaciona integracija lanaca snabdevanja sa aspekta kvaliteta, Modeliranje baze podataka za upravljanje mrežama snadbevanja, Primena mobilnih i bežičnih tehnologija u L pravljanju lancima snabdevanja, Podistem nabavke, analiza, definisanje i metrika procesa sa aspekta kvaliteta u lancima snabdevanja, Rangiranje dobavljača veštačkih proteza kuka primenom fazi delfii fazi topsis metoda, Optimizacija ciljeva kvaliteta, Primena i evaluacija distribucionih kanala u globalnim lancima snabdevanja, Upravljanje zaštitom životne sredine primjenom sistema strateškog menadžmenta – balanced scorecard, Literatura