Sat20042024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

Hirurzi i inženjeri na zajedničkom zadatku

  • PDF
ImagePočetkom aprila 2009. godine u KC Kragujevca je uspešno izveden nesvakidašnji složen i zahtevan hirurški zahvat kojim je pacijentu odstranjen deo grudne kosti zahvaćen tumorom i umesto njega je ugrađen veštački implant.

Opširnije...

Ugradili mu „štampanu“ grudnu kost

  • PDF
ImageIzvor:Alo
Tim hirurga kragujevačkog Kliničkog centra izveo je početkom ovog meseca jedinstvenu i složenu operaciju ugradnje veštačkog implantata na delu grudne kosti koja je bila zahvaćena tumorom. Implantat je, prvi put u Srbiji, napravljen pomoću najsavremenije tehnologije za brzu izradu prototipova na specijalnim uređajima za trodimenzionalno štampanje na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu.

Opširnije...

Asuro trka 2009.

  • PDF
ImageNa Mašinskom fakultetu u Kragujevcu održano je takmičenje studenata "Asuro trka 2009" čiji je cilj bio da akademci praktično primene svoje znanje u oblasti robotike.

Opširnije...

Jeftiniji i bolji od stranih uzora

  • PDF
ImageStudent doktorskih studija na kragujevačkom Mašinskom fakultetu Milan Grujović napravio je laboratorijski model helikoptera, kojim se upravlja pomoću računara.

Opširnije...

Šansa za učešće u razvojnim projektima

  • PDF
ImageIzvor:Danas
Kragujevac - Dolazak Fijata u Zastavu, koji nagoveštava ponovno pokretanje šumadijske i većeg dela domaće industrije doneće i izvesne promene u kragujevačkom školstvu, pre svega, u obrazovnim ustanovama iz oblasti tehnike i mašinstva. Te promene su većvidljive u Politehničkoj školi (bivšoj Školi za mašinstvo i saobraćaj), koja je svoje obrazovne profile i nastavni program počela da prilagođava novonastaloj situaciji u Zastavi.

Opširnije...

Vukašin Ćirović - Za sve se nađe vremena

  • PDF
Opširnije...Student četvrte godine Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Vukašin Ćirović u svom indeksu ima samo „desetke“. Zato je, nedavno, kao najbolji student Univerziteta u Kragujevacu, dobio i stipendiju ove visokoškolske institucije koja se dodeljuje samo najuspešnijim akademcima. Studije traju pet godina, ali uveren je da u daljem školovanju neće izneveriti tradiciju i da će čista „desetka“ ostati jedina ocena.
- Nije to moj osnovni cilj: visoka ocena jeste važna, ali nastojim da ne zapostavim društvo, devojku, izlaske - kaže ovaj mladić. Izabrao je jedan od najtežih smerova na ovom fakultetu: primenjena mehanika i automatsko upravljanje, iako su mu upućeniji savetovali nešto drugo. Nije se uplašio, i pokazalo se da je u pravu. Sve je stvar dobre organizacije.
- Nastojim da svaki dan dobro isplaniram. Predavanja su obavezna, učenje takođe. Ostatak vremena posvećujem rekreaciji, izlascima, društvu. Želja mi je i da odem u inostranstvo, da vidim kako se tamo radi, kakve tehnologije primenjuju, da steknem nova znanja. O zaposlenju još ne razmišljam, ali siguran sam da ću ostati ovde. Pokušaću da stečeno znanje primenim u nekoj našoj firmi - kaže Ćirović.
Izvor: Novosti

Ubuntu u Kragujevcu

  • PDF
Opširnije...          Srpski Ubuntu LoCo Tim održao je predavanje o Ubuntu GNU/Linuxu u Kragujevcu. Predavanju koje je održano u subotu, 22. marta u prostorijama Mašinskog fakulteta u Kragujevcu prisustvovalo je više od 100 akademskih građana sa kragujevačkih fakulteta, kao i drugih Kragujevčana zainteresovanih za Ubuntu besplatni operativni sistem. Svi prisutni posetioci imali su priliku da se iz prve ruke upoznaju sa Linux operativnim sistemom, a predavači su održali niz predavanja koja su pokazala koliko je Ubuntu GNU Linux dostupan, jednostavan za korišćenje, siguran i koliko je laka njegova primena kako u kućnim tako i u profesionalnim uslovima rada.
          Svi posetioci predavanja su dobili disk sa svojom besplatnom kopijom Ubuntu Linuxa, kao i brojne promotivne materijale poput nalepnica sa popularnim simbolima Linux sveta. Skup u Kragujevcu se istakao velikim interesovanjem publike koja je predavačima postavila i brojna zanimljiva pitanja, a pohvalu zaslužuju i organizatori koji su obezbedili prostor, odličnu opremu za predavanja, i postarali se da operativni deo promocije besplatnog operativnog sistema Ubuntu GNU/Linuxa u Kragujevcu protekne u najboljem redu.
 

Opširnije...

Mašinski fakultet u Kragujevcu podneo zahtev za akreditaciju

  • PDF
Opširnije...Izvor: Danas
 
Mašinski fakultet u Kragujevcu najstarija, a prema oceni ne samo univerzitetske, nego i šire javnosti, najverovatnije najprestižnija visokoobrazovna institucija ovdašnjeg Univerziteta, sredinom minule sedmice podneo je zahtev za akreditaciju. Mašinski je, posle Medicinskog, drugi fakultet Univerziteta u Kragujevcu koji je do sada podneo kompletnu dokumentaciju i zahtev za akreditaciju kako te visokoškolske ustanove, tako i njenih studijskih programa.

Opširnije...