Sat27072024

Poslednje izmene09:06:59 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

RTS o praktičnoj nastavi na FIN-u

  • PDF

Opširnije...Ekipa Radio televizije Srbije posetila je Fakultet inženjerskih nauka sa namerom da pripremi rubriku o primeni savremenih učila i opreme u praktičnoj obuci studenata. Zabeležena je obuka studenata za rad na laserskom uređaju za površinsko graviranje, koju su sproveli prof. dr Bogdan Nedić i dr Dragan Džunić, dok su o savremenom pristupu edukativnom procesu i prednostima praktične u odnosu na teorijsku nastavu govorili dr Fatima Živić i studenti.

Rubrika je emitovana 8. februara 2016. u Jutarnjem programu RTS>>>

TV Kragujevac: Novogodišnje druženje katedre za EPT

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac, 2. januar 2016.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Katedra za energetiku i procesnu tehniku, koja na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, postoji 28 godina, jedna je od najprestižnijih u zemlji i regionu.

Na tradicionalnom novogodišnjem druženju sadašnji i bivši studenti prikazali su deo stečenog znanja, a dodeljene su i novogodišnje nagrade najboljim studentima.

Od svog osnivanja 1987. godine u okviru katedre za energetiku i procesnu tehniku, odbranjeno je više od 250 diplomskih i master radova, 19 magistarskih teza i 30 doktorskih disertacija.

U dosadašnjem periodu članovi Katedre realizovali su oko 150 projekata, studija i ekspertiza međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. U industrijsku proizvodnju uveli su veliki broj novih proizvoda, postrojenja i tehnoloških postupaka.

Uspešno sarađuje sa domaćim i stranim akademskih i drugim institucijama u istraživanja i realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, prenosa toplote i zaštite životne sredine.

Univerzitet u Kragujevcu ima četiri člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Fakultet inženjerskih nauka je dao dvojicu, a među njima Katedra za energetiku i procesnu tehniku jednog člana.

Od ove godine za izuzetan doprinos u razvoju nauke u Srbiji prof. dr Milorad Bojić izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Tom prilikom zahvalili su se i dugogodišenjem šefu katedre prof. dr Milunu Babiću, na izuzetnom doprinosu razvoju katedre.

Novogodišnje druženje 26 put za redom, povezalo je predstavnike stručne javnosti, ustanova, preduzeća, grada, sadašnje i bivše studente, magistre i doktore kao i mnogobrojne prijatelje katedre.

To je bila i prilika da se dodele novogodišnje nagrade najboljim studentima smera za energetiku i procesnu tehniku koji su diplomirali u ovoj godini.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

TV Kragujevac: Promocija diplomaca

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Petak, 25.12.2015.

Izveštava: Gordana Stepanović

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu organizovao je danas promociju diplomaca osnovnih i master akademskih studija a podeljene su i nagrade najboljim visokoškolcima.

Diplome inženjerima mašinstva uručio je dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu prof. dr Miroslav Živković. Na ovom smeru osnovnih studija diplomiralo je 148 studenata dok je na industrijskom inženjerstvu 5-oro dobilo diplome.

Budući inženjeri kažu da studiranje nije bilo mnogo teško, ali zahteva stalno prisustvo i dosta rada, a posao žele uglavnom u inostranstvu.

Fakultet inženjerskih nauka promovisao je i više od stotinu inženjera na master studijama.

Posebne nagrade uručene su najboljim studentima osnovnih i master studija, a zanimljivo je da su pored diploma, studentima osnovnih studija uručene knjige o životu Stiva Džobsa.

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović>>>

FIN obeležio 55 godina rada

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Petak, 27.11.2015.

Izveštava: Gordana Stepanović

Fakultet inženjerskih nauka danas je obeležio 55 godina rada svečanom akademijom uz prisustvo brojnih gostiju, profesora i studenata ove visokoškolske ustanove.

Na ovom fakultetu su ponosni na bogatu istoriju ali i na razvoj novih studijskih programa, kao i na naučno istraživački rad.

Nekada Mašinski, a sada Fakultet inženjerskih nauka, prešao je dug put, kako bi danas postao jedan od značajnijih visokoškolskih ustanova u okviru kragujevačkog Univerziteta i šire.

Novi studijski programi koji su zaživeli poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući visokoj stopi zapošljavanja inženjera, povećala su i interesovanje mladih da studiraju na tom fakultetu, rekao je na svečanoj akademiji dekan prof. dr Miroslav Živković. Posebno su ponosni na kvalitet naučno istraživačkog rada.

Ovaj fakultet, kako je rečeno na svečanoj akademiji, najbolje studente uključuje u naučno istraživačke projekte bilo da je reč o domaćim ili međunarodnim programima.

Fakultet inženjerskih nauka nabavio je prošle godine i opremu vrednu 2 miliona evra, a ulaže i u uređenje infrastrukture.

Posebno su ponosni i na zapošljavanje mladih kadrova kao i na nove dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti iz svojih redova.

Pedeset petoj godišnjici obeležavanja postojanja ovog Fakulteta prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Šumadije eparhije, brojni gosti ali i studenti i profesori.

Izveštava Gordana Stepanović>>>

TV Kanal 9

Fakultet inženjerskih nauka obeležio 55 godina rada

Povodom obeležavanja 55. godina rada na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu danas je održana svečana akademija. 
Centralnoj svečanosti povodom jubilarne godišnjice, prisustvovali su brojni gosti sa više Univerziteta i fakulteta, kao i resornog ministarstva.  
Najstariji fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Fakultet inženjerskih nauka obeležio je  55. godina rada. Dekan fakulteta profesor doktor Miroslav Živković naglasio je da je za upis na ovu visokoškolsku ustanovu i ove godine vladalo izuzetno interesovanje i da je fakultet u prvu godinu studija upisao 290 studenata na programima mašinskog, vojno-industrijskog, automobilskog i urbanog inženjerstva. Prvi put ove godine upisana je i generacija studenata računarske tehnike i softverskog inženjerstva. Fakultet inženjerskih nauka može se pohvaliti i uspešno organizovanim međunarodnim konferencijama i učešću u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, kazao je dekan Živković.
 
Na fakultetu inženjerskih nauka su ponosni i na značajna ulaganja u savremenu laboratorijsku opremu koja je vredna više miliona evra.
 
Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je prestižna obrazovna ustanova u oblasti tehničkih nauka, koja sarađuje sa srodnim institutcijama širom sveta. Od svog osnivanja 1960. godine, do danas ova naučno-obrazovna ustanova odškolovala je oko 6000 inženjera na svim nivoima studija. 
 

TV Kragujevac: Zlatni indeks 2015

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Zlatni indeks šestoj generaciji studenata

Utorak, 24 novembar 2015.

Autor: Zorica Savić Ranković    

U godini u kojoj Fakultet inženjerskih nauka obeležava 55 godina studija mašinstva u Kragujevcu, šesta generacija studenata slavi pola veka od upisa.

Tim povodom na ovom fakultetu, okupili su se nekadašnji brucoši iz generacije 1965. godine, kojima je uručen zlatni indeks.

Najbrojnija generacija u istoriji Fakulteta inženjerskih nauka započela je studije mašinstva u Kragujevcu 1965. godine.

Od preko 350 upisanih, njih 216 je diplomiralo. Kragujevački inženjeri koji su se 60-tih godina prošlog veka školovali na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, imali su značajnu ulogu u industrijskom i privrednom sektoru Srbije, ali i cele tadašnje Jugoslavije. Obavljali su odgovorne poslove, bili inovatori i entuzijasti, ponosni na činjenicu da su završili jedan od najtežih fakulteta.

Na svečanost povodom uručenja zlatnih indeksa i Spomenice generacije 1965, došli su nekadašnji studenti iz cele Srbije, ali i iz Hrtvatske i Bosne i Hercegovine.

To je bila prilika da se vide sa kolegama sa studija i posete fakultet na kome su studirali pre pola veka, a neki su tada upoznali i svoje bračne drugove.

Fakultet inženjerskih nauka ove godine obeležava 55 godina rada, spreman da uspešno odgovori potrebama savremene industrije, školujući nove inženjere za 21. vek.

Interesovanje mladih za studije mašinstva, ali i za druge inženjerske discipline koje je Fakultet u međuvremenu usvojio, povećava se iz godine u godinu.

Poslednjih nekoliko godina prema rečima dekana prof. dr Miroslava Živkovića fakukltet se približava rekordu koji je po brojnosti upisanih studenata ostvarila upravo ova generacija iz 1965-te.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Priređen prijem za brucoše FIN-a

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

30.9.2015.

Novinar: Slađana Obradović

Na Fakultetu inženjerskih nauka priredjen je prijem za 290 brucoša. Pored postojeća četri smera - mašinskog, vojnoindustrijskog, automobilskog i urbanog inženjerstva, od ove akademske godine 39–oro studenata pohađaće novi smer računarske tehnike i softverskog inženjerstva.Za ovaj smer u junskom upisnom roku, broj prijavljenih kandidata bio je trostruko veći od broja raspoloživih.

RTK: Počeli prijemni ispiti na fakultetima

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Ponedeljak, 29. jun 2015.

U prvom upisnom roku za 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prijavu je podnelo 3692 kandidata, 300 više nego što je predviđeno slobodnih mesta. Najviše je prijavljenih na Medicinskom fakultetu, zatim Fakultetu inženjerskih nauka, Pravnom i Filološko umetničkom. Danas su počeli i prijemni ispiti koji će u zavisnosti od fakulteta trajati tri dana.

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović>>>

RTS: Formula iz grada Fiće

  • PDF

Opširnije...RTS

Srbija danas 17. jun 2015.

Jutarnji program, 18. jun 2015.

Pripremili: Nevenka Đelić i Ilija Rakić

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Studenti kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka uradili su projekat i počeli izradu bolida za međunarodno takmičenje Formula student. Na takmičenju, koje postoji skoro tri decenije, okuplja se oko 500 tehničkih fakulteta iz celog sveta. To je stvar prestiža i za univerzitete i zemlje iz kojih dolaze. Našu zemlju do sada je predstavljao tim beogradskog Univerziteta, a izlazak na trkačku stazu, naredne godine, priželjkuju i Kragujevčani.

Oko godinu ipo dana rada, uložili su najbolji studenti fakulteta inženjerskih nauka u konstruisanje formule. Njihov bolid, koji po karakteristikama odgovara formuli tri, biće dug oko 2,5 metra i težak 250 kilograma. Svaki deo, pre ugradnje, prošao je softversku simulaciju i analizu.

Student Vukašin Martinović kaže da je proces izrade bolida komplikovan i zahtevan. Od 800 do 900 delova, moraće sami da naprave, one specifične, će kupiti i ugraditi u model.

"Budući da je reč o studentskoj formuli, postoji niz propozicija, od težine, materijala koji se ugrađuju do bezbednosti samog bolida", kaže Bogdan Dimitrijević.

"Pravilnik za izradu studentske formule ima oko 200 strana. Svako iz našeg tima ga je proučio. Glavna ograničenja, odnose se na jačinu motora, njegova snaga smanjena je za 40 odsto, kako bi bilo bezbedno da studenti sednu u bolid i voze ga na takmičenju", dodaje Dimitrijević.

I sa ograničenjima, izum kragujevačkih mašinaca, razvija brzinu od 120 kilometra na sat, a do stotke stiže za tri sekunde. Timu koji radi na njemu, pod budnim okom profesora, pruža mogućnost da prikaže i razvije znanja stečeana tokom studija.

Fakultet Inženjerskih nauka, ustupio im je svoje radionice, laboratorije i mašine, kao bi proces izrade što pre bio završen.

Profesor Bogdan Nedić, ponosan je na tim mladih inženjera. Time, kaže, fakultet pokazuje da studenti tokom školovanja, osim teorijskih, stiču i praktična znanja i naprave konkretan proizvod.

Aleksandar Miljković dodaje da je izrada formule za njihov tim, poseban izazov. Ukoliko obezbede sredstva, plan im je da naredne godine, nastupe na takmičenjima formule student u Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

Do sada je u izradu uloženo oko 3.000 evra, a da bi vozilo bilo završeno, potrebno je trostruko više. Da li će iz grada automobila, posle fiće nacionale, jugića, fiata 500 l, izaći i formula, zavisi od potencijalnih donatora.

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Otvoren "Festival kvaliteta"

  • PDF

Opširnije...Povodom otvaranja Festivala kvaliteta 2015 online izdanje dnevnih novina Blic prenosi deo intervjua koji je za agenciju TANJUG dao prof. dr Slavko Arsovski, rukovodilac Centra za kvalitet na Fakultetu Inženjerskih nauka.

Blic: prof. dr Slavko Arsovski "Srbija nisko plasirana u svetu po kvalitetu proizvoda">>>

Intervju u celini (video materijal) možete pogledati na sajtu agencije TANJUG>>>

Vest o održavanju Festivala objavili su i lokalni mediji: Tv Kanal 9, TV Kragujevac, i preneli portali Ritam grada, Paragraf, iKragujevac, Vesti, Šumadijapress, RTV i drugi.

BLIC: Student napravio kućnu pivaru

  • PDF

Opširnije..."Programibilni automatski sistem male pivare" naziv je master rada Đorđa Dimitrijevića, koji je pod mentorstvom prof. dr Nenada Grujovića izradio projekat, a na odbrani master rada i demonstrirao rad tzv. "kućne pivare".    

O ovoj temi izveštavali su i mediji, dnevni list Blic>>> i nedeljnik Kragujevačke novine>>>.